Att återupptäcka lusten efter barn och separation

De har båda upplevt hur lusten slocknade under de sista åren innan deras långa relationer tog slut. Men efter separationerna fick de uppleva att kroppen vaknade till liv och lusten kom tillbaka starkare än någonsin tidigare i livet.

 

Pernilla och Stina har barn i samma förskola och har genom sina yngsta söner också själva funnit vänskap. Det är lätt att se vad de ser i varandra, de är båda bubbliga och pendlar mellan bråddjupen i livet och asgarven. De delar också en livssituation där de är ensamstående föräldrar varannan vecka, samtidigt som de ska få ihop jobb och vardag.

 

Längst ute på Värmdö, på idylliskt vackra Djurö där de båda bor, har pandemin gjort tillvaron isolerad för dem. Så hur kommer då lusten in i de här båda kvinnornas liv? Hur förändrades den efter separationerna och hur viktigt är det psykiska måendet för att de ska känna lust?

Hur ser era sexliv ut just nu?

 

Stina: Det har varit ganska skralt med fysiska möten det senaste året på grund av pandemin. Jag är ensamstående med mina barn varannan vecka och har i och med det mycket eget ansvar, så jag har valt att avstå från fysiska möten en stor del av året. Är ju dumt att riskera att bli sjuk bara för att jag har valt att träffa någon.

 

Pernilla: Jag är också singel och jag skulle aIdrig träffa någon bara för sex, inte nu, men kanske när barnen blir större. I takt med att barnen blir äldre och självständigare kommer jag få mer och mer tid över och vad ska jag då fylla den med? Då kommer jag säkert vilja träffa någon, antingen bara för att ligga med eller för något mer. Som livet ser ut just nu är bara tanken på att även baka in en sexuell relation i mitt hetsiga schema irriterande. Men jag resonerar nog så också för att jag har lite dåligt självförtroende, att jag typ inte har rätt till det, för att sex är något slags överflöd.

två kvinnor vid strandkanten

Stina: Där är vi olika. Allra helst längtar jag efter en långvarig, djup relation men jag kan absolut ibland även vara öppen för bara sex. Jag är en känslomässigt snabb person, förälskelsen bara smäller till och så kastar jag mig in i det. Under det senaste året har Tinder, hur fånigt det än låter, fyllt en ganska viktig funktion, även om det stundtals är jäkligt frustrerande. När det inte har gått att ses IRL, så har det varit ganska kul att snacka med killar – jag har hittat allt från förälskelse till nya vänner där.

 

Hur har er lust förändrats från när ni var yngre?

 

Stina: När jag var yngre handlade det mest om prestation och att man inte ville göra fel. När jag tänker på mina studieår i Jönköping så var det ganska mycket ligg, men egentligen var jag inte så intresserad av det sexuella. Jag var mer besatt av personer och att få kärlek och bekräftelse. Konst och dikter intresserade mig mer än sex. Jag var en ganska pryd sporttjej med konstintresse och kände mig aldrig speciellt attraktiv. Men med åldern, och efter det att jag fått barnen, så har jag fått en alltmer avslappnad inställning till sex. Det är så mycket som ändras med kroppen, och så är man helt utmattad av att bara få ihop livet, så man tvingas acceptera vissa grejer med sig själv och blir mer avslappnad.

 

Pernilla: När jag var ung var jag alltid en sån som ville ha ut mer av ett möte än bara ett ligg. På den tiden var jag inte fokuserad på min egen njutning, tillfredsställelsen låg i att man fick någon på kroken. Min egen njutning är något som kommit senare.

Hur var er lust första tiden efter att ni separerat från papporna till era barn?

 

Pernilla: Jag träffade en man ganska omgående, så den var bra. Vi hade båda gått ur relationer ganska nyligen och var nog mycket en tröst för varandra. Bara det att upptäcka att man faktiskt ville ha sex igen var underbart. Jag hade ju känt att det var helt dött och tänkt att lusten aldrig mer skulle komma tillbaka. Lusten i sig var större än själva mannen. Jag är inte död än, så kändes det.

Stina: Min lust kom också igång ganska snabbt när jag började dejta igen. Innan separationen påverkades ju givetvis lusten av att relationen inte var som den skulle.

Jag var så uppgiven innan och tänkte att jag får nog förlika mig med att jag har blivit en tråkig asexuell person. Men så kom den tillbaka i takt med att jag mådde bättre. Jag tycker att lusten blir starkare ju äldre jag blir. Jag har aldrig känt så stark lust som jag gör nu.

 

Vilka faktorer påverkar hur mycket lust ni känner?

 

Stina: Jag har haft perioder när jag har haft det tungt och då har jag helt kopplat bort sex. Ibland har det gått flera år, men det har inte gjort så mycket. Då har det fått vara så, oavsett om jag haft en relation eller inte. Då skiter jag i om andra har sex.

 

Pernilla: Det är exakt samma sak för mig. När det är för mycket med allting då är sex det sista jag tänker på. Man märker på sexlusten hur man mår. Har man sexlust då är det inte så jävla illa!

Stina: När det går bra, då känner man ju att shit vilken jäkla sexappeal man får. Det här pandemiåret har varit så ickekreativt när man inte träffar några människor så jag känner mig inte så sexig.

 

Pernilla: Nej, pandemin avsexualiserar ju hela tillvaron. Alla lufsar omkring i funktionskläder och rör sig bara mellan hemmet och förskolan.

 

Stina: Är man i en relation är det andra saker som också påverkar lusten som till exempel nyfikenhet. Jag behöver att den andra personen är nyfiken på mig, att det finns en kommunikation och en ömsesidig respekt. Försvinner det där då försvinner sexlusten direkt.

Har ni gjort något för att försöka träffa någon den senaste tiden?

 

Pernilla: Jag har Tinder till och från, men är väldigt ambivalent till att träffa folk på det här sättet. Swipar typ nej till alla och är så kritisk, jag är förmodligen inte redo. Jag tar bort appen och sen laddar jag ner den igen efter några veckor. I den här åldern har man varit med om så mycket. Man vet vad man inte vill ha, så ska jag nu ge mig in i någon slags relation då ska det vara tiptop annars orkar jag inte. Och sen är det ju så osexigt med Tinder att man inte får fantisera något själv, utan att många män direkt ska slänga av sig kläderna och skicka nakenbilder.

Stina: Jag tror att kvinnor i regel har en lite mer utvecklad fantasi. Om man bygger upp något med en man på Tinder som är sensuellt så förstörs det för mig om jag helt plötsligt får en naken kropp rakt i ansiktet. Får jag drömma vill jag träffa en man som tycker om att vara ute i naturen och som är öppen sexuellt och har en kreativ och busig hjärna, och helst någon form av jobb, det är allt jag behöver.

Artiklar