Lust och graviditet – upp och ner eller lite mitt emellan?

Lust och graviditet – hur hänger det ihop? Sex kanske inte är det första man tänker på när man blir gravid och olika hormoner både spelar kroppen spratt och kanske sätter såväl lusten som orken på prov. Eller så är det kanske tvärt om för dig? Din lust kan förändras under graviditeten. Vissa får ökad lust, för andra minskar den. Det gäller för båda parter.

 

När lusten minskar

Hormonerna i kroppen som utsöndras under graviditet kan orsaka illamående och trötthet, vilket kan bidra till att lusten minskar.  Kanske har du många funderingar och är rädd att påverka graviditeten eller att skada barnet – det kan också påverka lusten negativt.

 

Men det är inte bara kvinnan som kan tappa lusten under graviditeten, partnerns sexlust kan också påverkas. Hen kanske är överväldigad av graviditetsupplevelsen och lusten minskar. Medan andra känner en ökad dragning till sin kvinna när hon är gravid. Vissa vill inte ha sex alls under graviditeten och vill kanske visa sin kvinna mer ömhet och överbeskyddande i stället – variationerna är många och viktigt att komma ihåg är att inget är rätt eller fel.

Ökad lust

En del upplever tvärt om att lusten ökar. Det kan bero på att hormonerna som östrogen och progesteron går upp vilket bidrar till att lusten kan öka. Under graviditeten ökar också blodflödet till underlivet, som gör att slemhinnorna sväller vilket också höjer lusten hos många. En del kvinnor känner sig också mer attraktiva när brösten växer, magen börjar synas och att ett nytt liv växer i dem. Så, ja lusten kan variera och skifta under hela graviditeten och även efteråt och det är helt okej. Njut av det som du tycker gör gott, oavsett om du vill djupdyka i godisskålen eller ha sex. Tänk bort alla krav eller föreställningar om ”hur det ska vara” och fokusera på det som får dig och din partner att må bra

Efter förlossningen

Få personer har ett blomstrande – eller ens aktivt – sexliv som nyblivna föräldrar. Men du kan vara lugn, för de allra flesta blir det bättre med tiden. Ofta är det så att när kraven eller stressen över att ha sex minskar så kan lusten komma tillbaka, av sig själv.

 

Lustens vara eller icke vara kan bero på en massa olika saker, både känslomässiga och rent fysiska som läkning och återhämtning. Kroppen och underlivet kan kännas spändare än vanligt och för den som ammar så kan även slemhinnorna upplevas torrare på grund av östrogenbristen. Östrogenbristen gör också att lusten kan sjunka.

 

kvinna och barn

 

 

Även hormoner, närhet och gemenskap påverkar

 

En nyförlöst kropp är ju dessutom fylld av hormoner vilket också kan påverka lusten. Hormonerna brukar sjunka till en normal nivå ungefär ett halvår efter förlossningen men det är ju fler saker som spelar in när det kommer till lust, inte minst sömnbrist och anpassningen till det nya livet med bebisen som såklart påverkar alla föräldrar.

 

Kvinnans lust efter graviditet beror oftast på hur nära och intim relationen är till partnern, men även på partnerns intresse för sex. Lusten påverkas ofta av den emotionella närheten samt av praktiska aspekter i det gemensamma livet.

Ibland uppstår det också en sexuell obalans i förhållandet, när en vill mer och en vill mindre. Då behöver ni prata med varandra ärligt om hur ni känner och tänker. För som alltid, viktigast av allt är vara lyhörda och öppna om vad ni känner.

 

 

Några tips på vägen

 

💕 Planera in en dejt med egentid, utan barn.

 

💕 Var fysiskt intima utan att det behöver leda till sex.

 

💕 Prova något nytt som att läsa erotiska noveller för varandra eller bara ligga nakna och kramas.

 

💕 Viktigast är att inte känna stress över att det måste gå hela vägen.

 

💕 Det är lika viktigt att visa din partner närhet och kärlek!

 

💕 Framför allt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några regler som säger att du

”måste” ha sex efter förlossningen, låt det komma när det känns rätt. Ensam eller med någon.

Artiklar