Lust och graviditet – upp och ner eller lite mitt emellan?

Lust och graviditet – hur hänger det ihop? Sex är kanske inte det första man tänker på när man blir gravid och olika hormoner spelar kroppen spratt och kanske sätter såväl lusten som orken på prov. Eller så är det tvärtom? Vissa får nämligen ökad lust under graviditeten. Lusten kan förändras under graviditetens gång, både för den gravida och partnern.

När lusten minskar

Hormonerna i kroppen som utsöndras under graviditet kan orsaka illamående och trötthet, vilket kan bidra till att lusten minskar. Kanske har du många funderingar och är rädd att påverka graviditeten eller att skada barnet – det kan också påverka lusten negativt.

Men det är inte bara kvinnan som kan tappa lusten under graviditeten. Även partnerns sexlust kan påverkas. Hen kanske är överväldigad av graviditetsupplevelsen och lusten minskar. Vissa vill inte ha sex alls under graviditeten, och det kan vara vanligt att vilja visa sin kvinna ömhet i andra former än sex. Andra kan däremot känna en ökad dragning till sin partner när hon är gravid. Variationerna är många och det är viktigt att komma ihåg att inget är rätt eller fel.

Ökad lust

Många upplever att lusten ökar under graviditeten. Det kan bero på att hormonerna som östrogen och progesteron går upp – vilket bidrar till att lusten kan öka. Under graviditeten ökar också blodflödet till underlivet. Det gör att slemhinnorna sväller vilket också höjer lusten hos många. En del kvinnor känner sig också mer attraktiva när brösten växer, magen börjar synas och ett nytt liv växer i dem. Lusten kan variera och skifta under hela graviditeten, och även efteråt, och det är helt okej. Njut av det som du tycker gör gott, oavsett om du vill djupdyka i godisskålen eller ha sex. Tänk bort alla krav eller föreställningar om ”hur det ska vara” och fokusera på det som får dig och din partner att må bra.

Efter förlossningen

Få personer har ett blomstrande – eller ens aktivt – sexliv som nyblivna föräldrar. Men du kan vara lugn, för de allra flesta blir det bättre med tiden. Ofta är det så att när kraven eller stressen över att ha sex minskar så kan lusten komma tillbaka av sig själv.

Lustens vara eller icke vara kan bero på många olika saker, både känslomässiga och rent fysiska som läkning och återhämtning. Kroppen och underlivet kan kännas spändare än vanligt och för den som ammar så kan även slemhinnorna upplevas torrare på grund av östrogenbristen. Bristen på östrogen gör också att lusten kan sjunka.

Även hormoner, närhet och gemenskap påverkar

En nyförlöst kropp är dessutom fylld av hormoner, vilket också kan påverka lusten. Hormonerna brukar sjunka till en normal nivå ungefär ett halvår efter förlossningen, men det är fler saker som spelar in när det kommer till lust, inte minst sömnbrist och anpassningen till det nya livet med bebisen som såklart påverkar båda föräldrar.

Kvinnans lust efter graviditeten beror ofta på hur nära och intim relationen är till partnern, men även på partnerns intresse för sex. Lusten påverkas ofta av den emotionella närheten samt av praktiska aspekter i det gemensamma livet. Ibland uppstår också en sexuell obalans i förhållandet, när en vill mer och en vill mindre. Då behöver ni prata med varandra ärligt om hur ni känner och tänker. För som alltid, viktigast av allt är att vara lyhörda och öppna med vad ni känner.

Några tips på vägen

💕 Planera in en dejt med egentid, utan barn.

💕 Var fysiskt intima utan att det behöver leda till sex.

💕 Prova något nytt som att läsa erotiska noveller för varandra eller bara ligga nakna och kramas.

💕 Viktigast är att inte känna stress över att det måste gå hela vägen.

💕 Det är lika viktigt att visa din partner närhet och kärlek!

💕 Framför allt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några regler som säger att du ”måste” ha sex efter förlossningen, låt det komma när det känns rätt. Ensam eller med någon.