Lustfyllt ABC

Välkomna till Lustens ABC – en sida där vi vill inspirera och utbilda inom ämnena relationer och lust. Vilken bokstav blir din favorit? 

Avokado

Innehåller B6 som hjälper till att producera testosteron hos män. Det är inte för inte som aztekerna brukade kalla avokadoträdet för testikelträd!

Blåbär

Visste du att blåbär kan hjälpa dig med potensproblem? Forskning visar att några portioner i veckan kan ha positiv effekt.

Choklad

I choklad hittar vi både magnesium och aminosyrorna fenylalanin och arginin, vilka är stämningshöjande och påverkar den sexuella upphetsningen. Choklad innehåller även magnsesium  som är en viktig ingrediens för orgasmen.

Dejt

En dejt ska väcka känslor! En första dejt handlar inte om att ni ska förhöra varandra och avgöra om ni är lämpade för varandra – den första dejten handlar helt enkelt om att väcka känslor och attraktion.

Exklusivitet

Myten om exklusivitet – det är tron på att du endast kan ha romantiska  känslor för en person i taget.

Fimpa

Fimpa för gott! Rökning försämrar blodcirkulationen och kan sänka nivåerna av testosteron. Om du slutar röka ökar du också sannolikheten för fler och bättre orgasmer visar forskningen.

G-punkten

G-punkten –  en punkt, en myt eller kanske ett helt område? Ända sedan 50-talet har det talats om ett specifikt område i kvinnans slida som ska kunna ge särskilt fantastiska sensationer. På 80-talet namngavs G-punkten för första gången och sedan dess har debatten om dess vara eller icke vara böljat fram och tillbaka. Nu är forskarna eniga om att det finns ett område en bit upp i slidan som är känslig för stimulans.

Hjärnorgasm

En kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen och/eller andra delar av kroppen – även kallat för hjärnorgasm. Den kan aktiveras genom olika stimulanser som lukter, beröring eller saker som man sett – även kallat för ASMR, ofta förknappnat i nära samhörighet med andra.

Immunförsvar

Personer som har sex en till två gånger per vecka har högre närvaro av immunoglobulin A, ett ämne som boostar immunsystemet.

Jämställdhet 

Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv i frågor som bland annat makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Kyss

Finns det något mer underbart än kyssar! De stärker relationen, ger härliga lyckorus och ny energi. Visste du att världens längsta kyss varade i lite mer än 58 timmar?

Liggstress

Var det längesen sist? Det går att väcka liv i en slumrande sexlust – men det första du ska göra är att dumpa liggstressen. Man kan ha ett utmärkt förhållande trots lite sex, menar sexologer. Men ”liggschemat” kan vara en praktiskt lösning på den sexuella torkan. Många par bestämmer helt enkelt en dag i veckan då de alltid har sex.  

Mandel

Visste du att mandel kan göra dig lite extra sugen på sexiga aktiviteter mellan lakanen? Det beror på att mandel innehåller zink – som ökar testeoronproduktionen och sexdriften hos både kvinnor och män.

Naken

Grattis till alla er som sover nakna! En studie visar att du sover bättre om du sover just så – helt naken. Källa- The Dozy Owl

Orgasm

Vid orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser. Det kan kännas som rysningar, darrningar och/eller att det bultar eller rycker i kroppen. Orgasm får dig att slappna av och ökar blodcirkulationen. Efteråt känner du dig ofta avslappnad, lugn och trött, men det är också vanligt att bli pigg. Att komma är helt enkelt välgörande!

Potensen

Potensproblem är när du som man har svårt att få stånd eller behålla ståndet. Det kallas oftast för erektil dysfunktion och förkortas ED. Att vid enstaka tillfällen ha svårt att få stånd är inget du behöver oroa dig för, men om det händer ofta och du känner oro kan du alltid kontakta vården. Ofta beror uteblivet stånd på stress, trötthet, alkohol, tobak eller läkemedel. Men det kan också bero på sjukdom.

Queer

Queer är ett begrepp som kan ha flera olika betydelser. Det kan också betyda olika saker för olika personer. Queer kan vara ett sätt att visa att du inte känner att du passar in i heteronormen. Att du kanske blir kär i flera personer samtidigt, attraheras av samma kön (eller båda könen) eller att du är asexuell.

Ros

Kan vara en symbol för kärlek och ges ofta till någon man vill visa sin uppskattning för

Snabbis

Ge barnen lite glasspengar, be dem gå ut med hunden eller låt tvättstugan få en hetare inramning. Bättre med en snabbis än inget alls!

Träning

Forskning visar att de som tränar upp till tre gånger i veckan har ett bättre sexliv, du blir piggare, och blodcirkulationen gör att lusten ökar.

Utrymme

Det är viktigt att ge varandra utrymme. Vill den ena partnern träffa vänner är det viktigt att hen får göra det. Att träffa vänner är ett bra sätt att samla energi – och dessutom ett bra sätt att sakna varandra!

Vattenmelon

Forskare har kommit fram till att det finns aminosyra i vattenmelon som mjukar upp blodkärlen. Samma funktion som Viagra har!

WOW

Uttryck som används när vi tycker något är fantastiskt eller häpnandsväckande –  som både förälskelse, lust och närhet kan vara.

XOXO

Det amerikanska uttrycket för ”pussar och kramar”.

Yngre partner

Kvinnans sexualitet är oftast som starkast runt 40, alltså när mannens börjar avta. Att då träffa en yngre man kan göra underverk för samlivet” Källa: relationsexperten Marie Hagberg.

Zink

Zink är en nödvändig mineral som kroppen behöver. Den skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att hålla hår, hud och naglar normala. Zink finns i alla kroppens celler, men framförallt i skelett, muskler, ögon och prostata. Zink kan bidra till normala nivåer av det manliga könshormonet som i sin tur kan bidra till normal sexlust.

Åtrå

Åtrå är ett annat ord för lust, passion eller begär. Åtrå är en av drivkrafterna till förälskelse. När du stöter på hinder i jakten på att uppfylla din romantiska åtrå så ökar passionen, medan den minskar om det kan göras enkelt. Åtrå försvinner när den tillfredsställts.

Älska

Vi måste älska oss själva först om vi vill älska någon annan. Att älska och att veta hur du visar kärlek är att älska någon dubbelt upp.

Ömsint

Att vara ömsint är att visa kärlek, vara godhjärtad, tillgiven och omtänksam. Bra egenskaper generellt, och i förhållanden med andra.